Tribe Talk

Tribe Talk > About Cars  >  Toyota Avanza > BARU PAKAI
Jump to page:  
  1 2 3 4 .. 10  >  >>
arii
Posts:0
Date Joined:
12 Sep 2007, 02:23 AM
08 Oct 2007, 06:09 AM

Pada rakan rakan yang lama menggunakan avanza......

Permasalahan apa yang sering timbul?????

^ Top
AZLINA
Posts:0
Date Joined:
21 Aug 2007, 04:21 PM
08 Oct 2007, 09:13 AM
Saya guna 1.5A . Minyak RM.24 per km . Normal ke?
^ Top
niksu2858
Posts:0
Date Joined:
03 Aug 2007, 12:02 PM
08 Oct 2007, 09:29 AM
Saya punya AVANZA 1.3 M/T gear reverse problem (susah masuk), Bumper n 'mudguard' senget (tinggi sebelah) dan Absorber belakang keras kalau lalu jalan tak rata melambung2...
^ Top
sharmarz
Posts:0
Date Joined:
03 Aug 2007, 03:25 PM
08 Oct 2007, 03:12 PM
i pun baru pakai 2 bulan so far okey jer taka jalan sangat, tapi minyak rasa gak makan banyak tapi dulu pakai iswara 1.3 jerr... kalau ada maklumat tolong war-warkan yer
^ Top
astroboy
Posts:1485
Date Joined:
16 Nov 2005, 09:39 AM
08 Oct 2007, 03:52 PM
Avanza tu lompat sangat. Susah nak sapu lipstick. Latin tak mau pakai.
^ Top
NOOR3464
Posts:0
Date Joined:
10 Oct 2007, 07:03 PM
10 Oct 2007, 08:15 PM

Ini kereta baru saya yang ketiga(jual & beli), setakat saya pakai kereta ni taklah masalah sgt. nampak macam syok dan selesa sj.

Sapa yang kata minyak sampai RM24 per/km. Saya pun baru pakai tapi taklah macam tu. Kita kira macam ni. Saya bubuh minyak RM70 dan telah bergerak sejauh 380km ini bermakna 380km bahagi RM70 = 54sen per/km shj. taklah mahal sgt. tapi boleh tahan juga tu, pandai2 lah kita jimat.

Lompat tu memang lah lompat tapi dah nampak lubang jgn lah laju, cermatlah skt. Latin tak mau pakai takpa, ...kenalah ukur baju dgn badan. ok

^ Top
jeffoon
Posts:0
Date Joined:
23 Mar 2007, 10:12 PM
12 Oct 2007, 12:12 AM

kalau RM70 boleh bergerak sejauh 380km, ia makna RM70 bahagi 380 = RM0.18/km shj... itu baru betul... bukan la yang NOOR3464 kata tu 380km bahagi RM70 = 54sen per/km

setakat ini still ok la... only feel lompat-lompat... maybe the spring is too soft...

^ Top
astroboy
Posts:1485
Date Joined:
16 Nov 2005, 09:39 AM
12 Oct 2007, 09:44 AM
lompat lompat means absorber unable to absorb the bounce of the spring. NOT the spring too soft! If u planning to alter the suspension to cut down on the lompat, DON'T harden the spring, it will lompat even more. Instead u should harden the absorber. That's what we did.

But after that, u will find other problems la.. a stiffer absorber will give more bump (not bounce) and ur rear cabin will be noisier with squeaky noise from the seat and so forth. But the car will be much more stable, better traction, even brake also more makan.
^ Top
arii
Posts:0
Date Joined:
12 Sep 2007, 02:23 AM
13 Oct 2007, 10:38 PM

terima kasih diatas pandangan dan pendapat dari anda.....

walau pun saya baru 2 bulan memakainya....memang ianya menyeronokan..setakat ini tiada apa apa masalah dan saya akui penjimatan minyak petrol 1 km lebih kurang RM 0.17 sen. Tidak semasa saya memakai P/waja tempohari.... kalau nak komen pun mengenai seat cover kurang ummmmmpph.....tapi sekiranya disalut dengan leather memang hebat .......

 

^ Top
jkl786
Posts:0
Date Joined:
22 Sep 2007, 03:27 AM
16 Oct 2007, 01:34 AM

hi all the members,

avanza i 1.5 auto baru 13++km tapi stering byk kekanan dah suruh algmnt masa servis 1000km but still mcm tu gak tak ada perubahan.esok pi lagi servis centre.kalau tak berubah gak kualiti servis mcm  kereta kebangaan negara tu nak aje i submit complain i kat TCM anyway i tunggu dan lihat dulu....hope jgn toyota tak jaga kualiti dah la...

^ Top
Jump to page:  
  1 2 3 4 .. 10  >  >>

Tribe Talk

Front Brake Pad

Today, 11:59 AM
Last post by : davidgkl


got noisy sound when driv...

Today, 11:57 AM
Last post by : davidgkl


Altis 2014 - Rattling sou...

Today, 11:01 AM
Last post by : knight-yap